ua en ru

Рада ввела спеціальну конфіскацію цінностей і грошей, отриманих у вигляді хабара

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу і в цілому законопроект, ініційований народними депутатами від чотирьох парламентських фракцій, "Удар", "Свобода", "Батьківщина" і Партії регіонів, який пропонує ввести спеціальну конфіскацію за злочини у сфері корупції . "За" законопроект № 2803 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України) проголосували 362 народних депутата з мінімально необхідних 226.

Закон передбачає, у Кримінальному кодексі ввести поняття "спеціальна конфіскація" і ввести можливість її застосування за вчинення злочинів, в яких фігурують всі форми обіцянки, отримання або надання неправомірної вигоди.

"Спеціальна конфіскація полягає в примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна за умови вчинення злочину в яких фігурувала неправомірна вигода", - йдеться в проекті закону.

Визначаються випадки застосування спеціальної конфіскації, порядок вирішення питання про спеціальну конфіскацію; деталізовані підстави для тимчасового вилучення майна та його припинення, арешту майна та його скасування; закріплена необхідність обов'язкового зазначення в резолютивній частині вироку рішення про спеціальну конфіскацію.

Зазначимо, прийняття відповідного проекту закону є необхідним для подальший євроінтеграції України.