ua en ru

Рада ввела інститут капеланів в пенітенціарній системі

Рада ввела інститут капеланів в пенітенціарній системі Фото: Народні депутати

За відповідне рішення проголосували 231 нардеп

Народні депутати підтримали в другому читанні в цілому урядовий № 1154 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України)". За відповідне рішення проголосували 231 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект запроваджує інститут священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління ДПтС України на добровільних засадах; регулюється організація, координація та здійснення душпастирської опіки, порядок взаємодії між відповідними державними установами та релігійними організаціями.

Автори очікують, що даний законопроект покращить співпрацю між державою і церквою у напрямку пошуку ефективних механізмів створення умов для реалізації персоналом ДПтС України та членами їх сімей, засудженими та особами, взятими під варту, права на свободу совісті та віросповідання.

Як повідомив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін, у разі прийняття цього проекту закону в першому читанні, документ потребуватиме подальшого доопрацювання.

"Зокрема, для забезпечення душпастирської опіки засуджених, ув'язнених з урахуванням поліконфесійності нашої держави, вбачається доречним доповнити в тексті проекту положень частини першої, статті 128 із значком один Кримінально-виконавчого кодексу України нормами щодо здійснення душпастирської роботи священнослужителями, в дужках - капеланами, на принципах дотримання свободи віросповідання, добровільної участі засуджених у заходах релігійного характеру", - заявив Кожем'якін.

Також, за його словами, доцільним також є виключення з тіла законопроекту положення щодо покладання на Державну пенітенціарну службу України обов'язку створення дорадчого органу з включення до його складу працівників зацікавлених релігійних центрів і управлінь.

Нагадаємо, 11 лютого 2015 р. народні депутати підтримали цей закон у першому читанні. За відповідний законопроект № 1154 проголосували 229 нардепів з 226 мінімально необхідних.