ua en ru

Рада знов відмовилася зобов'язати посадових осіб нести матеріальну відповідальність за заподіяний збиток

Народні депутати не підтримали у другому читанні урядовий законопроект № 2013а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів.

Народні депутати не підтримали у другому читанні урядовий законопроект № 2013а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів. За відповідне рішення проголосували лише 123 нардепи.

Нагадаємо, 19 листопада 2013 р. народні депутати уже розглядали даний законопроект у другому читанні і також не підтримали його. Тоді за нього проголосували лише 53 парламентарі.

Зокрема законопроект передбачає впровадження механізму подачі позову учасником (акціонером) господарського товариства до господарського суду в інтересах господарського товариства у разі нанесення посадовою особою товариства своїми діями (бездіяльністю ) збитків такому товариству; встановлення вимоги щодо розгляду справ про відшкодування господарському товариству збитків, заподіяних посадовим особою цього товариства господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства.

Також пропонується встановити права учасникам (акціонерам) господарського товариства, які в сукупності володіють 5% статутного капіталу такого товариства, звернутися до господарського суду у справах про відшкодування господарському товариству збитків , заподіяних посадовою особою цього суспільства ; встановлення вимоги про відшкодування суспільством його учасникам (акціонерам) своїх витрат, понесених у зв'язку з судовим розглядом справи за позовом до посадової особи товариства про відшкодування завданих товариству збитків, у межах фактично отриманих товариством сум; а також передбачення покладання на посадових осіб акціонерного товариства повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну суспільству при виконанні ними своїх обов'язків.