ua en ru

Рада внесла зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування експорту сої і насіння ріпаку

Рада внесла зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування експорту сої і насіння ріпаку Фото: парламент (РБК-Україна)

Документ підтримали 249 депутатів ВР

Народні депутати підтримали за основу та в цілому законопроект №7403-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур", передає кореспондент РБК-Україна.

Після декількох невдалих спроб голосування документ підтримали 249 депутатів ВР.

"Метою законопроекту є захист прав та законних інтересів сільськогосподарських виробників, які експортують олійні культури, та стимулювання розвитку в Україні підприємств з переробки насіння олійних культур", - вказано у пояснювальній записці.

Так, законом доповнюється пункт 63 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України новим абзацом, згідно з яким звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєвих бобів та з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року - насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) не буде застосовуватися для сільськогосподарських підприємств - виробників зазначених олійних культур.

Таким чином, передбачається повернення бюджетного відшкодування податку на додану вартість тільки сільськогосподарським виробникам при експорті ними вирощених сої і насіння ріпаку.

Нагадаємо, раніше у матеріалі РБК-Україна "Соєві поправки" або момент істини для Верховної ради" зазначалося, що у кінці минулого року, в ніч з 7 на 8 грудня, парламент під час голосування за законопроект №6776-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році", вніс у документ поправки 180 і 182, які, по суті, і скасували ПДВ при експорті соняшнику, ріпаку і сої.

Вказувалося, що головний аргумент прихильників і лобістів скасування повернення ПДВ полягає у тому, що потрібно підтримувати вітчизняну переробку, а не просто займатися експортом "насіння". І правки 180 і 182, на їхню думку, якраз і спрямовані на те, щоб у країні розвивалася переробна промисловість, будувалися заводи, створювалися робочі місця.