ua en ru

Рада внесла зміни у Бюджетний кодекс щодо підвищення пенсій

Рада внесла зміни у Бюджетний кодекс щодо підвищення пенсій Фото: Верховна Рада України (twitter.com/verkhovna_rada)

Після прийняття закону Парубій закрив засідання парламенту

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект №6617 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій". За документ проголосували 255 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

У проекті шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України пропонується уточнити перелік видатків, що здійснюються з держбюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення, доповнивши його видатками на виплату державної соціальної допомоги на догляд особам, зазначеним у законі "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам".

Щойно Верховна Рада прийняла також важливі для реалізації пенсійної реформи зміни до Бюджетного Кодексу. Дякую 255 депут...

Опубліковано Volodymyr Groysman 3 жовтня 2017 р.

Також кодекс має бути доповнений видатками на покриття різниці між розміром пенсії, обчисленим відповідно до абзаців першого та третього частини першої, частини третьої статті 28 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та розміром пенсії, обчисленим відповідно до статті 27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"; на компенсацію дефіциту коштів Пенсійного фонду для фінансування виплати пенсій у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (перевищення видатків над доходами, у тому числі з урахуванням резерву коштів ПФУ).

Крім того, передбачається доповнити перелік видатків, що здійснюються з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, видатками на такі програми соціального захисту, як:

  • соціальна держдопомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, у тому числі допомога на догляд (крім державної соціальної допомоги на догляд особам, зазначеним у пунктах 1-3 частини першої статті 7 закону "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам");
  • щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку;
  • тимчасова соціальна держдопомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Зазначимо, що після прийняття законопроекту спікер ВР Андрій Парубій закрив засідання парламенту.

Нагадаємо, Рада прийняла в другому читанні урядовий законопроект №6614 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій".