ua en ru

Рада може повернути контроль над керованими Фірташем ДП 10 листопада

Рада може повернути контроль над керованими Фірташем ДП 10 листопада Фото: Дмитро Фірташ

Парламент розгляне антимонопольні законопроекти через два тижні

Верховна Рада України 10 листопада розгляне 15 законопроектів, в тому числі і спрямований на повернення під контроль держави держкомпаній, якими фактично керує бізнесмен Дмитро Фірташ. Про це в ході наради з підготовки проведення в Раді Дня розвитку економіки та дерегуляції заявив глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус, передає кореспондент РБК-Україна.

"Такий підхід дозволить нам сформувати порядок денний з 15 законопроектів", - повідомив Абромавічус.

За його словами, ці законопроекти можна розділити на п'ять блоків: антимонопольне законодавство, інвестиції, управління державною власністю, реформа державного контролю і подальше скорочення дозвільної документації.

Абромавічус зазначив, що необхідно законодавчо закріпити публічність і відкритість всіх рішень Антимонопольного комітету, провести зміни в управлінні індустріальними парками, передбачити ліквідацію рейдерських схем, поліпшити систему корпоративного управління держкомпаніями.

"Один із законопроектів спрямований на впровадження міжнародних стандартів у держкомпанії, їх управління, створює наглядові ради, створює інститут незалежних директорів, ініціює ведення незалежного аудиту в держкомпанії, який ми вже затвердили на рівні Кабміну. Але потрібно і законодавчо ", - підкреслив міністр.

Крім того, 10 листопада депутати повинні розглянути питання приватизації. За словами Абромавічуса, на порядку денному також буде законопроект про повернення контролю над державними підприємствами, які фактично знаходяться в управлінні бізнесмена Дмитра Фірташа.

"І остання ініціатива Павла Різаненка (члена комітету Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, - ред.), у разі прийняття якої держава може повернути контроль над низкою своїх підприємств, які зараз де-факто знаходяться під управлінням одного олігарха, що тимчасово розташувався", - додав глава МЕРТ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд Австрії дозволив Фірташу повернутися до України.