ua en ru

Суд Австрії дозволив Фірташу повернутися до України

Суд Австрії дозволив Фірташу повернутися до України Фото: Дмитро Фірташ

Як очікується, Фірташ найближчим часом повернеться до України

Адвокати Дмитра Фірташа і прокуратура Австрії отримали рішення Земельного суду Відня, яке дає бізнесмену можливість повернутися до України. Про це з посиланням на інформоване джерело повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Рішення суду є сприятливим для Дмитра Фірташа, знімає всі обмеження на діяльність, у тому числі дає йому можливість залишити Австрію. Ми очікуємо, що Дмитро Фірташ найближчим часом повернеться до України", - зазначив співрозмовник агентства.

Як зазначається, після повернення до України Фірташ має намір взяти участь у з'їзді очолюваної ним Федерації роботодавців України.

Нагадаємо, голова ради групи компаній Group DF, глава Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 р. за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу у 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 р. цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа до цієї країни. На думку судді Крістофа Бауера, американській стороні не вдалося надати достатніх свідчень в обгрунтування своїх звинувачень. Він також повідомив, що Фірташ може покинути Австрію, але повинен буде з'явитися на апеляційне засідання.

Австрійська прокуратура відразу ж оскаржила рішення суду. Суддя уточнив, що застава бізнесмена не буде повернена до набрання рішенням суду чинності. Тоді ж Фірташ заявив, що має намір повернутися до України, але не уточнив конкретні терміни, пославшись на процедурні питання.

Мін'юст США звинувачував Фірташа, а також члена парламенту Індії та інших чиновників у створенні міжнародної корупційної схеми. Фірташ, індійський депутат Рамачандра Рао, угорський підприємець Андраш Кнопп, громадянин України Сурен Геворгян і два комерсанти з Індії і Шрі-Ланки нібито підкуповували індійських чиновників з метою отримання доступу до родовищ корисних копалин. За оцінками Мін'юсту, з 2006 р. у якості хабарів індійським чиновникам було передано близько 18,5 млн дол. в обмін на отримання дозволу на розробку гірничодобувної шахти у штаті Андхра-Прадеш.

У червні 2015 р. глава МВС Арсен Аваков повідомив, що в рамках розслідування заарештовано 86 об'єктів нерухомості Ostchem, додавши, що ще 35 об'єктів, а також 133 земельних ділянки компаній Фірташа і українського бізнесмена, народного депутата від "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна "знаходяться в роботі" у МВС.

Як повідомлялося, генпрокурор Віктор Шокін пообіцяв зустріти Фірташа після повернення до України із квітами.