ua en ru

Рада ввела відповідальність за відмову від проходження служби цивільного захисту в особливий період

Рада ввела відповідальність за відмову від проходження служби цивільного захисту в особливий період

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 0922 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". За відповідне рішення проголосували 238 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Законодавчим актом внесено зміни і доповнення до низки законодавчих актів України з метою їх узгодження із законом України "Про правові засади цивільного захисту", здійснено техніко-юридичне удосконалення деяких їх положень з врахуванням досвіду практичного застосування вказаного закону та забезпечення виконання основних заходів і завдань у сфері цивільного захисту, які спрямовані на захист населення і територій від надзвичайних ситуацій у мирний час, в особливий період та під час цільової мобілізації.

"Метою законопроекту є забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту шляхом формування належних правових і організаційних засад забезпечення системи цивільного захисту ресурсами (людськими, матеріально-технічними) у разі введення в державі (окремих її регіонах) режимів воєнного або надзвичайного стану, проведення цільової мобілізації", - йдеться у висновку комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Як заявив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін, при підготовці проекту закону до повторного другого читання до комітету надійшло 15 пропозицій, з них 14 враховано, 1 відхилена.

"Положення проекту залишаються актуальними і зараз. Пропонується внести зміни в Кримінальний кодекс України, додавши статтю 336-1, яка передбачає кримінальну відповідальність за відмову від проходження служби цивільного захисту в особливий період та у разі проведення часткової мобілізації, не залежно від стану функціонування держави, як в мирний, так і воєнний час", - сказав Кожем'якін.

Так, відповідно до статті 336-1, ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період (крім відновного періоду) та у разі проведення цільової мобілізації карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Нагадаємо, 26 січня 2015 р.Кабмін ввів режим НС на Донбасі і режим підвищеної готовності по Україні.