ua en ru

Рада уточнила поняття універсальної програмної послуги

Рада уточнила поняття універсальної програмної послуги Фото: Верховна Рада

За документ проголосували 290 нардепів

Верховна Рада України прийняла в цілому в другому читанні законопроект №3504 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)". За документ проголосували 290 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом пропонується уточнити визначення "універсальна програмна послуга", вводиться новий термін "приватні телерадіоорганізації".

Також визначається порядок виключення програми (програм) приватної телерадіоорганізації зі складу універсальної програмної послуги. Зокрема, виключення приватної телерадіоорганізації з універсальної програмної послуги за заявою приватної телерадіоорганізації можливо тільки для міст, населення яких становить 50 тисяч і більше осіб.

Законом передбачаються норми, які повинні забезпечити дотримання відповідних умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги.

Встановлюється, що універсальна програмна послуга - перелік телевізійних програм, отримання яких усіма абонентами провайдера програмної послуги гарантується державою, до складу якого входять наступні телевізійні програми:

1) суспільного телебачення і радіомовлення;

2) телерадіоорганізацій місцевої і регіональної категорії мовлення, які здійснюють мовлення в межах більш ніж однієї області (або виключно в межах Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя), які відповідно до ліцензій на мовлення здійснюють ефірне телевізійне мовлення або цифрове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу на території розташування відповідної багатоканальної телемережі, яка використовується провайдером програмної послуги за умови, що такі телерадіоорганізації здійснюють ретрансляції програм інших мовників та не володіють іншими ліцензіями, які дозволяють здійснювати ефірне або багатоканальне мовлення в інших областях (регіонах) України;

3) державного підприємства "Парламентський телеканал "Рада" або його правонаступника за умови наявності у нього ліцензії на мовлення

Пропонується передбачити, що провайдер зобов'язаний забезпечити усім абонентам можливість отримання програм універсальної програмної послуги та включити такі програми до всіх пакетів програм.

При цьому для розповсюдження програм універсальної програмної послуги провайдер не зобов'язаний укладати договори з відповідними телерадіоорганізаціями.

Згідно з законом, перелік програм універсальної програмної послуги затверджується Національною радою населеного пункту (село, селище, місто, район, область, територія України), на території якого здійснює діяльність провайдер програмної послуги, з урахуванням виду технології, що використовується для здійснення такої діяльності.

Рішення Національної ради про затвердження переліку програм універсальної програмної послуги не є регуляторним актом, не потребує державної реєстрації в Міністерстві юстиції України та набирає чинності через 7 днів від дати його прийняття.

Нагадаємо, у Верховній Раді триває підготовка до другого читання законопроекту, який переведе відносини телеканалів і провайдерів в комерційну площину.