ua en ru

Рада встановила держрегулювання зовнішньої трудової міграції

Рада встановила держрегулювання зовнішньої трудової міграції Фото: Верховна Рада

За законопроект проголосували 304 нардепа

Верховна Рада України встановила державне регулювання зовнішньої трудової міграції. Відповідний проект закону №2330а у другому читанні та в цілому підтримали 304 парламентаря.

Законом визначається, що зовнішня трудова міграція - переміщення громадян України, пов'язане з перетинанням державного кордону України з метою здійснення оплачуваної діяльності в державі перебування, відповідно до поправки, яку підтримали нардепи під час розгляду у другому читанні.

Дія документу не поширюватиметься на громадян, які просять притулок або отримали його в державі перебування, осіб, які здобувають освіту, професійну підготовку та підвищують кваліфікацію за кордоном, в межах освітніх програм, працівників дипломатичної служби та працівників інших органів державної влади, які працюють у закордонних дипломатичних установах та осіб, відряджених підприємствами, установами та організаціями для виконання роботи в державі перебування.

Відповідно до закону, трудові мігранти та члени їх сімей в період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні відповідно до законодавства України.

Крім того, громадські об'єднання трудових мігрантів, утворені за кордоном, мають право здійснювати свою діяльність на території України і можуть здійснювати співробітництво з центральними та місцевими органами виконавчої влади та міжнародними неурядовими організаціями.

Також держава сприятиме реінтеграції у суспільство трудових мігрантів та членів їх сімей після повернення в Україну шляхом надання соціальних послуг відповідно до закону.

У теж час, згідно з документом, право трудових мігрантів на відшкодування шкоди, заподіяної під час трудової діяльності в державі перебування (каліцтво, професійне захворювання або інші ушкодження здоров'я), регулюється законодавством держави перебування і умов трудового договору.

Очікується, що реалізація норм законопроекту сприятиме впорядкуванню та детінізації процесу трудової міграції та посилення соціального і правового захисту громадян, які працюють за кордоном.

Законопроект прийнято з поправкою, відповідно до якої в разі смерті українця, що здійснює трудову діяльність за кордоном, транспортування тіла загиблого здійснюється за допомогою консульських чи дипломатичних установ з України.

Нагадаємо, Рада сьогодні розглядає закони щодо лібералізації візового режиму з ЄС.