ua en ru

Рада удосконалила придбання акцій приватного акціонерного товариства

Рада удосконалила придбання акцій приватного акціонерного товариства Фото: Андрій Парубій

Контроль за дотриманням порядку придбання таких акцій здійснює НКЦПФР

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №2302а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах". За відповідний документ проголосували 260 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Законом передбачається удосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного пакету акцій і введення механізму придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного та значного контрольного пакета акцій.

Також запроваджується механізм обов'язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера-власника 95% акцій товариства та механізм обов'язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі понад 95% простих акцій товариства, на вимогу акціонерів належних їм акцій товариства.

Документ також передбачає доповнення Цивільного кодексу України новими статтями про заснування механізму рахунку умовного зберігання (ескроу), який надасть можливість удосконалення розрахунків за придбані акції.

Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку надається право здійснювати контроль за виконанням учасниками ринку вимог спеціальних процедур і права застосування заходів впливу до учасників, які не виконують вказана.

Крім того, передбачається обов'язкове розкриття інформації про зміну власників акцій, яким належить 5 і більше відсотків простих акцій публічного акціонерного товариства, про придбання особою пакета акцій у розмірі 50 і більше відсотків або 75 і більше відсотків або 95 і більше відсотків акцій товариства, а також інформації про таких власників акцій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує вдосконалити придбання акцій приватного акціонерного товариства.