ua en ru

Рада планує удосконалити придбання акцій приватного акціонерного товариства

Рада планує удосконалити придбання акцій приватного акціонерного товариства Фото: Верховна Рада України

За відповідний документ проголосували 256 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №2302а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах". За відповідний документ проголосували 256 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом закону передбачається удосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного пакету акцій та запровадження механізму придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного та значного контрольного пакету акцій.

Також планується запровадити механізм обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера-власника 95% акцій товариства та механізм обов'язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі більше ніж 95 % простих акцій товариства, на вимогу акціонерів товариства належних їм акцій.

Законопроект передбачає доповнення Цивільного кодексу України новими статтями щодо започаткування механізму рахунка умовного зберігання (ескроу) який надасть можливість удосконалення розрахунків за придбані акції.

Планується також надати Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку права здійснювати контроль за виконанням учасниками ринку вимог щодо спеціальних процедур та права застосування заходів впливу до учасників, які не виконують зазначене.

Крім того, передбачається обов'язкове розкриття інформації про зміну власників акцій, яким належить 5 і більше відсотків простих акцій публічного акціонерного товариства, про придбання особою пакета акцій у розмірі 50 і більше відсотків або 75 і більше відсотків або 95 і більше відсотків акцій товариства, а також інформації про таких власників акцій.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що захищатиме бізнес від "державного рекету".