ua en ru

Рада зніме з Онищенко недоторканність, але заарештувати не дозволить, - експерти

Рада зніме з Онищенко недоторканність, але заарештувати не дозволить, - експерти Фото: Олександр Онищенко

Більшість фракцій і груп навряд чи підтримають арешт нардепа

Народні депутати з високою ймовірністю дадуть дозвіл на зняття депутатської недоторканності та проведення слідчих дій стосовно народного депутата Олександра Онищенка, але на його затримання чи арешт можуть не дати згоди. Про це РБК-Україна розповіли опитані експерти.

зокрема, за словами політолога Володимира Фесенка, депутати будуть визначатися з позицією за поданням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) безпосередньо вранці перед самим голосуванням, яке пройде або у вівторок, або в четвер.


"Ми вже неодноразово бачили, що такі принципові голосування, важливі, зокрема для президентської команди, не виносять просто так - їх виносять тоді, коли зібрані необхідні голоси і забезпечено наявність у залі тих депутатів, які можуть проголосувати за відповідне рішення. В залежності саме від того, коли зберуть усіх депутатів, які готові проголосувати, тоді буде голосування. Якщо не у вівторок, в четвер будуть голосувати", - сказав Володимир Фесенко.

На думку політолога, з політичної солідарності подання на зняття депутатської недоторканності і арешт Онищенко швидше за все, не підтримають депутати від "Волі народу". Чисто з опозиційних міркувань його можуть не підтримати подання фракції "Самопоміч" та Радикальна партія. Також проти з великою ймовірністю проголосують представники "Батьківщини".

Фесенко зазначив, що проти зняття депутатської недоторканності можуть бути і чимало депутатів-бізнесменів, мажоритарників, а також представників колишньої влади зі складу "Опозиційного блоку". У той же час, на думку політолога, абсолютна більшість нардепів "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту" підтримають подання спецпрокуратури по Олександру Онищенко.

Втім, на думку політолога Вадима Карасьова, дозвіл на проведення слідчих дій щодо Олександра Онищенка дадуть всі фракції парламенту.

"Такий варіант не пройде і набере голоси. Це більш м'який варіант, і я думаю, що всі фракції дадуть голоси за нього тому, що неголосування тієї чи іншої фракції за таку постанову може нести досить серйозні репутаційні ризики, які потім будуть медійно розкручені для дискредитації тієї чи іншої фракції і її звинувачення у підтримці корупції у сфері українського газовидобутку",- заявив Карасьов.

У той же час політолог зазначив, що постанову про надання згоди на арешт Онищенко не набере достатньої кількості голосів депутатів, адже це може стати небезпечним прецедентом для багатьох інших членів парламенту.

"З точки зору корпоративної депутатської солідарності, і особистої депутатської безпеки, цей крайній варіант навряд чи пройде", - зазначив Карасьов.

У свою чергу, директор Інституту стратегічних досліджень "Нова політика" Андрій Єрмолаєв прогнозує високу ймовірність провалу голосування за постанови щодо САП нардепа Онищенко.

"Є ризик того, що буде просто меншість голосів, виходячи з того аргументу, що в цьому процесі виявилося дуже багато політики і є ознаки певної не стільки корупційної складової, скільки політичної складової", - заявив експерт.

Він зазначив, що багато депутатів не підтримають подання, зокрема, із-за деяких "невиправданих заяв та непідтверджених звинувачень з боку правоохоронних органів та прокуратури.

За словами Єрмолаєва, найбільше голосів за дозвіл на зняття депутатської недоторканності і арешт Олександра Онищенка віддадуть представники БПП і "Народного Фронту", однак навряд чи варто розраховувати на підтримку інших фракцій і депутатських груп.

"Якщо і буде позитивне голосування, то буквально з перевагою в один-два голоси", - зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше НАБ заявили про затримання бухгалтера "газової схеми" Онищенко.