ua en ru

Рада зробила крок до оновлення адміністративного законодавства

Рада зробила крок до оновлення адміністративного законодавства Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада зробила крок до оновлення адміністративного законодавства. Народні депутати ухвалили за основу у першому читанні відповідний законопроект №3475 "Про адміністративну процедуру".

Про це повідомляє РБК-Україна.

За нього проголосували 290 парламентарів.

Мета документу - встановити порядок дій органів державної влади під час надання адмінпослуг українцям таких як надання дозволу на будівництво, призначення житлової субсидії чи реєстрація земельної ділянки.

"Після ухвалення закону в другому читанні чиновник вчинятиме так, як передбачає процедура, а не на власний розсуд. Що це означає для простих громадян? Адміністративні послуги без хабарів та довгої "тяганини" в органах влади", - пояснюють у прес-службі партії "Слуга народу".

У проекті визначається суб’єктний склад адміністративного провадження. Окремі глави документу визначають статус адміністративного органу, склад та статус учасників адмінпровадження, а також осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи (свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі), їх права та обов’язки.

У законі прописаний порядок подання та реєстрації заяви, форма заяви та вимоги до її змісту, умови залишення заяви без руху/надсилання заяви за належністю. Також визначені умови, за яких заяви не підлягають розгляду.

Адміністративне оскарження виділено в окремий розділ цього законопроекту. Розглядатиме скаргу адміністративний орган вищого рівня, а також комісія, утворена адмінорганом для розгляду скарг.

Документ визначає і порядок відкликання або визнання акта недійсним, передбачається перегляд адміністративного акту за нововиявленими обставинами тощо.

Крім того, у законі прописаний порядок обчислення строків в адміністративному провадженні та встановлюються строки вирішення (перегляду) справи.

Нагадаємо, в Україні можуть скасувати судовий збір при оскарженні постанови про стягнення адміністративного штрафу: ВР прийняла за основу відповідний законопроект №3424.