ua en ru

Рада зробила перший крок до глобальної реформи фінансування медустанов

Рада зробила перший крок до глобальної реформи фінансування медустанов Фото: ВРУ

Законопроектом уточнено особливості організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я

Верховна Рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №2309а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я", котрий надає медичним закладам фінансову автономію. За документ проголосували 280 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, законопроектом уточнено особливості організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я, їх класифікацію, вимоги до установчих документів та управління. При цьому встановлюється спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров’я - державних та комунальних установ у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства, зокрема порядок переоформлення ліцензій, інших дозвільних документів.


Документом передбачається встановити ряд стимулів, в тому числі фінансових, для реорганізації закладів охорони здоров’я.

Проектом закону також визначаються особливості укладення трудових контрактів з керівниками закладів охорони здоров’я та уточнюються можливі джерела фінансування надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я.

Крім того, пропонується встановити, що кошти не використані закладом охорони здоров’я (крім державних та комунальних установ) у поточному році, не будуть вилучатись, та можуть використовуватись таким закладом на фінансування його діяльності (зокрема, на оновлення матеріально-технічної бази). Таке невикористання коштів не може бути підставою для зменшення фінансування у наступному бюджетному періоді.

Також законопроектом встановлюється, що договори про медичне обслуговування населення будуть укладатись відповідно до спеціального порядку, затвердженого урядом, який замінить процедури державних закупівель, які внаслідок своєї складності та тривалості можуть призвести до перебоїв в наданні медичних послуг населенню.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу законопроект №2386а-1, яким пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора, за умови, що він заздалегідь надав письмову згоду на трансплантацію.