ua en ru

Рада дозволила НБУ займатися видобутком дорогоцінних металів

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, в ході пленарного засідання, ухвалила закон з пропозиціями Президента № 9440 від 10 листопада 2011 р. ініційований народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Каракаєм про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань діяльності Національного банку України) .

Нагадаємо, Президент запропонував виключити із закону, норму якої відомча охорона НБУ в межах повноважень, має право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби активної оборони і табельну вогнепальну зброю в порядку, передбаченому законом України "Про міліцію".

А от норми, що стосуються здійснення Національним банком України (НБУ) діяльності, пов'язаної з розвідкою, видобутком, виробництвом дорогоцінних металів і першочерговим скупкою брухту дорогоцінних металів з метою поповнення золотовалютних резервів. Золотовалютні резерви держави включають в себе активи, визнані світовим співтовариством і призначені для міжнародних розрахунків, залишилися.

Крім того, згідно закону, золотовалютний резерв є засобом забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності національної грошової одиниці України. За підрахунками фахівців, розробка тільки одного з найбільш підготовлених родовищ золота - Клинцівського, дозволить збільшити золотий запас Україні приблизно на 30 т, що в діючих на сьогодні цінах становить близько 1,6 млрд дол.

Крім цього, початок видобутку і виробництва золота дозволить:
- Ввести боргові зобов'язання НБУ;
- Забезпечити випуск інвестиційних монет, які будуть альтернативним засобом накопичення для населення;
- Створити додаткові робочі місця, що призведе до збільшення грошових доходів населення, зростання споживання товарів, робіт і послуг, надходження податків і зборів до Державного бюджету України.