ua en ru

Рада розблокувала виплату 96 млн гривень для підтримки сімей заручників Кремля

Рада розблокувала виплату 96 млн гривень для підтримки сімей заручників Кремля Фото: ВРУ (РБК-Україна)

За документ проголосували 249 народних депутатів

Верховна рада України підтримала за основу і в цілому в першому читанні законопроект №9026 "Про внесення зміни в додаток № 3 до закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 249 народних депутатів.

Так, раніше автор законопроекту, перший віце-спікер Ірина Геращенко пояснювала, що на 2018 рік було виділено 96 млн гривень для підтримки сімей українців-політв'язнів Кремля, зокрема, на допомогу адвокатів. Однак Кабінет міністрів не міг їх використовувати через те, що, за словами парламентарія, "там був некоректно прописано цей рядок у бюджеті".

Даний технічний закон приводить найменування бюджетної програми "Заходи по захисту і забезпеченню прав і інтересів осіб, позбавлених особистої свободи в результаті дій незаконних збройних формувань та/або органів влади РФ на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей" у відповідність з положеннями закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях".

Нагадаємо, в кінці липня Ірина Геращенко і уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денісова подали в Кабінет міністрів запит про виділення соціальної допомоги сім'ям українських політв'язнів.

Як писало РБК-Україна раніше, в травні у Верховній раді України зареєстровано законопроект №8337 "Про внесення змін до закону "Про боротьбу з тероризмом" (щодо основ соціального захисту заручників)", яким пропонується встановити одноразову грошову допомогу для звільнених заручників.