ua en ru

Рада ратифікувала гарантійну угоду між Україною, ЄБРР та Euratom про надання позики у сумі 600 млн євро на підтримку АЕС

Народні депутати підтримали законопроект № 0081 "Про ратифікацію гарантійної угоди (Україна: комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку"

Народні депутати підтримали законопроект № 0081 "Про ратифікацію гарантійної угоди (Україна: комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку". За відповідне рішення проголосували 239 нардепів.

Дана угода, датована 25 березня 2013 р. між Україною і ЄБРР, передбачає, що ЄБРР погодився надати "Енергоатому" позику в розмірі 300 млн євро/

Також депутати підтримали законопроект № 0082 Про ратифікацію гарантійної угоди між Україною як гарантом та Європейським співтовариством з атомної енергії як кредитором стосовно угоди про механізм надання позики, розмір якої дорівнює 300 млн євро, від 7 серпня 2013 р. між Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" та Європейським співтовариством з атомної енергії на реалізацію проекту комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій". За відповідне рішення проголосували 227 нардепів.

Дана угода між НАЕК "Енергоатом" та Європейським співтовариством з атомної енергії (Euratom) від 7 серпня 2013 р. передбачає механізм надання позики в 300 млн євро на реалізацію проекту комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій.

"Це дасть можливість залучити кредит у розмірі 300 млн євро від ЄБРР для фінансування заходів щодо забезпечення заходів безпеки усіх 15 атомних енергоблоках. Загальна сума проекту складає 1,2 млрд євро. А реалізація проекту передбачається за рахунок ЄБРР - це 300 млн євро, а також за кошти Європейського співтовариства атомної енергії - теж 300 млн євро. Це наступний проект, який ми будемо ратифікувати. Також за рахунок коштів компанії "Енергоатом", яка відпускає в продаж електричну і теплову енергію, на суму - приблизно 600 млн євро", - повідомив з трибуни Верховної Ради міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан

За його словами, кредити надаються на 5 років, а реалізація проекту планується до 2017 р.

Процентна ставка за кредитами залежно від ставки LIBOR буде дорівнювати 1% до 2% річних.

Ухвалення цих законів відкриває можливість залучити позику від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій, що сприятиме підвищенню рівня безпеки енергоблоків України відповідно до міжнародних стандартів, у тому числі стандартів МАГАТЕ.

В цілому, загальна вартість програми оцінюється 1,245 млрд євро.

На даний момент в Україні є чотири діючих атомних електростанцій - Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південно-Українська. На них експлуатується 15 ядерних енергоблоків, які виробляють майже половину від загального обсягу виробництва електроенергії в країні.

У 2012-2019 рр. минають терміни експлуатації 10 енергоблоків, в 2025 р. - ще одного.