ua en ru

Рада ратифікувала договір з Малайзією щодо правової допомоги в кримінальних справах

Рада ратифікувала договір з Малайзією щодо правової допомоги в кримінальних справах Фото: Верховна Рада України

Документ з другого разу підтримали 233 нардепа

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №0128 "Про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про взаємну правову допомогу в кримінальних справах". Документ з другого разу підтримали 233 нардепа (спочатку 221), передає кореспондент РБК-Україна.

Договір було підписано 4 cерпня 2016 року у м. Путраджая.

Так, метою документу є налагодження ефективного співробітництва судів та інших компетентних органів обох держав у процесі надання взаємної правової допомоги при розслідуванні кримінальних справ та конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом. Договір складається з 24 статей, що регламентують умови і порядок міжнародного співробітництва з питань надання взаємної правової допомоги в кримінальних справах.

Стаття 1 визначає сферу застосування договору та обсяг правової допомоги, що включає: одержання свідчень aбо доказів; надання можливості особам надавати докази або сприяти кримінальному розслідуванню та судовому розгляду, включаючи передачу осіб під вартою; вручення судових та процесуальних документів; проведення обшуку і вилучення; огляд об'єктів і місцевості; надання інформації і речових доказів; ідентифікацію, виявлення, арешт, вилучення та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та знарядь злочинів; встановлення місцезнаходження та ідентифікацію осіб; будь-які інші форми допомоги, що не суперечать законодавству запитуваної сторони.

Стаття 2 договору встановлює центральні органи сторін. Для України це Генеральна прокуратура (щодо запитів на стадії досудового розслідування) і Міністерство юстиції (щодо запитів на стадії судового розгляду).

При цьому стаття 3 документу визначає підстави, з яких у наданні правової допомоги може бути відмовлено. Вимоги щодо форми і змісту запиту про надання правової допомоги викладені у статтях 4, 5 договору.

Нагадаємо, раніше представник президента у ВР Артур Герасимов закликав парламент ратифікувати договори з Малайзією про взаємну правову допомогу.