ua en ru

Рада провалила скасування скандальних поправок до КПК

Рада провалила скасування скандальних поправок до КПК Фото: Верховна рада (УНІАН)

Рада не відхилила "поправки Лозового"

Депутати Верховної ради (ВР) під час вечірнього засідання у четвер, 15 березня, відхилили законопроект №7547, котрим мали бути скасовані поправки до Кримінально-процесуального кодексу задля усунення недоліків у законодавстві після прийняття судової реформи. Нардепи віддали під час голосування 208 голосів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, спікер парламенту Андрій Парубій тричі ставив на голосування народних депутатів законопроект № 7547 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення кримінального судочинства", який планувалось прийняти за основу.

"Немає голосів. Проект закону відхилено", - заявив Парубій.

Згідно з висновком комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, законопроект необхідно було прийняти задля усунення недоліків у законодавстві, що з'явились після прийняття парламентом так званої судової реформи 3 жовтня 2017 року.

У роз'ясненні комітету вказано, що законопроектом пропонується внести зміни до КПК та закону "Про судову експертизу", які мають усунути недоліки, що зявились після прийняття "Закону про внесення змін до Господарського, Цивільного, Кодексу про адміністративне судочинство та інших законодавчих актів".

За словами народного депутата Вадима Денисенка, законопроект щодо внесення змін до КПК мав залишити право особи на оскарження висунутої підозри.

"Було абсолютно правильне рішення в КПК про те, що потрібно дати право людині оскаржувати підозру. Це рішення хотіли зняти, а вчора комітет вирішив, що потрібно залишити це право. Другий момент стосовно обшуків. Згідно з КПК, який вступає в дію з 15 березня, слідчий повинен подати обґрунтування щодо у обшуку в тому випадку, якщо справа не стосується життя людини - вбивств і т.п. Не секрет, що в Україні найбільша кількість обшуків. Пропонувалось, щоб обґрунтування обшуків залишилось у КПК", - пояснив Денисенко.

Також за його словами, з КПК мало б бути вилучено низку норм стосовно проведення експертиз, які з’явились через так звану "поправку Лозового" (Андрій Лозовий - нардеп від "Радикальної партії Олега Ляшка", - ред.).

Під час пленарного засідання генеральний прокурор України звернувся до депутатів із проханням підтримати дані поправки, оскільки їх неприйняття може "ввести правоохоронну систему в кому".

Нагадаємо, із 15 березня 2018 року вступають в силу так звані "поправки Лозового" кримінально-процесуального кодексу. Згідно з цими поправками, без дозволу судді не можна буде поховати людину навіть у тому випадку, якщо людина померла вдома. Слідчим заборонять призначати експертизу, але зобов'яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи в суд. Час, відведений на отримання такого дозволу - 72 години.