ua en ru

Рада просить ЄС та інші країни не визнавати "референдуми" на окупованих територіях

Рада просить ЄС та інші країни не визнавати "референдуми" на окупованих територіях Фото: Рада закликала світ не визнавати "референдуми" окупантів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Верховна рада закликає інші держави та міжнародні організації не визнавати так звані "референдуми", які Росія може провести на окупованих нею територіях України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на картку законопроекту №7598.

Парламент ухвалив відповідний документ на засіданні 29 липня. Його підтримали 299 народних депутатів.

Звернення адресоване ООН, Європейській комісії, Європарламенту, Раді Європи та їхнім парламентським асамблеям, а також урядам і парламентам держав світу.

Нардепи зазначали, що у разі проведення псевдореферендумів про "приєднання" до РФ Україна вважатиме їх результати такими, що не мають жодних правових наслідків.

Рада просить міжнародне співтовариство посприяти кримінально-правовому переслідуванню організаторів "референдумів" та колаборантів. Самих жителів тимчасово окупованих територій закликали не брати участь у незаконних заходах.

Також парламент закликав світ до посилення економічного та політичного тиску на Росію як спонсора тероризму, щоб зупинити агресію проти України.