ua en ru

Рада не продовжила термін погашення заборгованості для підприємств ПЕК

Народні депутати не підтримали законопроект № 2421а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі".

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 2421а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі". За відповідне рішення проголосували 203 нардепи з 226 необхідних.

Депутати також 223 голосами відмовилися направити даний законопроект на повторне перше читання.

Законопроект пропонує внести зміни до низки законів України. Зокрема, в законі № 2711 "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" пропонується уточнити строки дії процедури погашення заборгованості для підприємств паливно-енергетичного комплексу та періоду погашення заборгованості.

Також пропонується внести змін до п. 1.8 закону № 2711 стосовно переносу розрахункової дати з 1 січня 2007 р. на 1 січня 2013 р., що суттєво розширить межі застосування основних механізмів закону в частині погашення критичної маси кредиторської заборгованості.

"Одночасно з цим, зміна розрахункової дати надасть поштовх до активізації проведення розрахунків в цілому по всіх підприємствах України, які мають борги минулих років та покращить фінансово-економічний стан підприємств ПЕК-учасників розрахунків", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Крім цього, законопроект пропонує на період дії процедури погашення заборгованості призупинити порушення справ про банкрутство стосовно підприємств паливно-енергетичного комплексу шляхом внесення відповідних змін до законів України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" та "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

"Прийняття закону створить умови для забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі; продовжить термін дії процедур погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості, яка утворилась внаслідок несплати споживачами за енергоносії; та буде запобігати "штучному" банкрутству підприємств ПЕК", - йдеться у пояснювальній записці до документу.