ua en ru

Рада визнала діяльність Кабміну незадовільною

Рада визнала діяльність Кабміну незадовільною Фото: голова Кабміну Арсеній Яценюк

Таке рішення підтримали 247 нардепів

Верховна Рада України підтримала проект постанови №4063 "Про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів України незадовільною". Таке рішення підтримали 247 нардепів.

Так, відповідно до документу, звіт уряду за рік роботи було відхилено, а його діяльність визнано незадовільною.

У пояснювальній записці підкреслюється, що основні показники соціально-економічного розвитку суттєво знизилися в 2015 році. Відтак, зниження реального ВВП станом на 3 квартал 2015 склало -7,5% до відповідного періоду попереднього року. Обсяг промислової продукції -13,4%, експорт товарів та послуг за 9 місяців 2015 року знизився на 30%. Також автори відзначають суттєве підвищення цін за основними товарними групами, зокрема індекс споживчих цін зріс більше ніж на 43%.

"Одним з основних показників успішності діяльності Кабінету Міністрів України є інвестиційна привабливість країни. За результатами діяльності Уряду у 2015 році було зафіксовано суттєве зниження прямих інвестицій в Україну, натомість було продовжена практика 2014 року, коли інвестори згортали свою діяльність в Україні", - сказано в записці.

Також відзначається невиконання зобов'язання України перед Європейським союзом, а саме: не прийнято через недопрацювання уряду закон про регулятора в галузі енергетики, закон про ринок електричної енергії, не прийнято вторинне законодавство для повноцінного запуску ринку природного газу, не реорганізовано НАК "Нафтогаз".

Крім того, не виконанні зобов'язання Кабміну щодо:

- зменшення кількості контролюючих органів з 56 до 28, функцій - з 1032 до 680 (перше півріччя 2015 року);
- скорочення кількості регуляторних та контролюючих органів шляхом їх злиття або ліквідації, забезпечення усунення дублювання функцій між органами державного нагляду (контролю) або делегування окремих функцій держави саморегуляторним організаціям.

Відзначимо, що проект постанови №4050 про прийняття звіту уряду до відома підтримали лише 77 парламентарів з 226 мінімально необхідних.

Нагадаємо, під постановою про відставку Кабінету міністрів підписалися більше 150 нардепів.

Президент України Петро Порошенко закликав генерального прокурора Віктора Шокіна і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка піти у відставку.

За словами Порошенка, тотальне переформатування Кабміну має відбуватися на основі діючої коаліції у складі "Солідарності", "Народного фронту", "Самопомочі" і "Батьківщини".