ua en ru

Рада прив'язала податок на доходи фізосіб з зарплати до ЄСВ

Рада прив'язала податок на доходи фізосіб з зарплати до ЄСВ Фото: Верховна Рада

Документ розроблявся за участю майже всіх фракцій коаліції

Верховна Рада України підтримала в першому читанні і в цілому законопроект №2576 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати". За відповідне рішення проголосували 254 нардепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив співавтор законопроекту, нардеп з фракції "Самопоміч" Андрій Журжій, цей документ розроблявся за участю майже всіх фракцій коаліції.

"На сьогоднішній день зарплати до 10 мінімальних обліковуються за ставкою 15%, вище 10 зарплат - ставкою 20%. Все логічно, але не були враховано, що єдиний соціальний внесок (ЄСВ) на зарплату нараховується до 17 зарплат. Таким чином, на сьогодні ми в державі маємо ситуацію, коли від 10 до 17 зарплат ми додатково 5% незрозумілою навантаження на фонд заробітної плати", - сказав нардеп.

Тому, за його словами, даний законопроект пропонує передбачити, що поки нараховується єдиний соцвнесок (тобто до 17 заробітних плат), ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15%, якщо немає єдиного соцвнеску, ставка податку на доходи фізичних осіб враховується у 20% .

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується внести зміни до пункту 167.1 статті 167 Податкового кодексу України та до закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" з метою уніфікації розміру бази для утримання з оподатковуваних місячних доходів фізичних осіб податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

Зокрема, пропонується:

- збільшення бази оподаткування з 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати, коли ставка податку на доходи фізичних осіб становитиме 15%. З розміру доходів, які будуть перевищувати 17-кратний розмір мінімальної заробітної плати, ставка податку становитиме, як і зараз, 20%;

- визначення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску виходячи не з прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент нарахування збору, а з мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Також проектом закону пропонується продовжити після 1 січня 2016 р. застосування понижуючого коефіцієнта для визначення розміру єдиного внеску на рівні 0,4, що сприятиме легалізації роботодавцями доходів фізичних осіб.

Нагадаємо, раніше сьогодні Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів.