ua en ru

Рада прийняла закон про функції та повноваження НКРЕКП

Рада прийняла закон про функції та повноваження НКРЕКП Фото: спікер Верховної Ради Андрій Парубій

За документ проголосували 250 парламентарів

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг". За документ проголосували 250 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Одним із завдань законопроекту є створення передумов сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб'єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКП, що дозволить уникнути різких коливань в умовах господарювання суб'єктів, діяльність яких регулюється комісією, зробить таку діяльність прогнозованою на більш тривалий термін.

Законопроект складається з чотирьох розділів, статтями яких встановлюються особливості організації діяльності НКРЕКП, її функції і повноваження, порядок підготовки рішень Комісії, особливості здійснення контролю на ринках енергетики і комунальних послуг.

Підкреслюється, що тарифи на виробництво (також на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування та постачання теплової енергії затверджуються комісією та органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законодавством .

Так, до складу НКРЕКП входитимуть 7 осіб, включаючи голову. При цьому призначення на посаду члена регулятора здійснюється за результатами відкритого конкурсного відбору. Організацію і проведення конкурсу здійснює Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКУ.

До складу Конкурсної комісії входять двоє людей, яких визначає президент; двоє людей, яких визначає ВР; і одна людина, яку визначає Кабмін за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Визначається, що термін повноважень членів регулятора складає шість років. При цьому забезпечується періодична ротація складу регулятора. Одна і та ж особа не може бути членом НКРЕКП більше двох термінів.

При цьому в проекті прописана схема ротації членів регулятора. Так, передбачається, що не більше 2 нових членів регулятора призначаються (призначаються повторно) протягом кожного календарного року, крім випадків, коли більше 2 членів регулятора звільняються достроково з посади протягом цього періоду. У разі дострокового звільнення членів регулятора з посади нові призначення здійснюються на залишковий період перебування на посаді звільнених членів регулятора.

Крім того, голову НКРЕКП обирають члени регулятора шляхом таємного голосування. Голова Нацкомісії переобирається кожні 2 роки після дня затвердження першого складу регулятора. У разі дострокового припинення повноважень голови регулятора члени НКРЕКП в 10-денний термін обирають члена НКРЕКП, виконуючого обов'язки голови до призначення нового члена регулятора.

Згідно з документом, НКРЕКП затверджує свій кошторис після узгодження його проекту комітетом ВР з питань бюджету. Проект кошторису регулятора публікується щорічно не пізніше 1 червня на офіційному сайті НКРЕКП. Регулятор проводить відкрите обговорення проекту кошторису, за результатами якого проект кошторису може бути уточнений. При цьому голова НКРЕКП не пізніше 1 липня поточного року представляє для узгодження комітету з питань бюджету проект кошторису регулятора на наступний рік.

Відзначимо, що зарплата голови комісії відповідно до проекту закону повинна складати 50 мінімальних зарплат (відповідно до закону про держбюджет), члена комісії - 40.

Згідно з прикінцевими положеннями, до голови і членів Нацкомісії, які перебувають на посаді за станом на дату набрання чинності цим законом, президент застосовує ротацію, згідно з якою члени НКРЕКП підлягають звільненню в такі строки: 3 члени - не пізніше 6 місяців з дати набрання чинності силу; 2 члени - не пізніше 12 місяців; 2 члени - не пізніше 18 місяців.

Підкреслимо, що в ході обговорення ряд нардепів наполягав на повній ротації Нацкомісії з моменту набуття законом чинності. Так, парламентарі повернулися до голосування за правку, яка передбачала, що перший склад Регулятора призначається не пізніше 6 місяців з дати набрання чинності законом – тобто всі члени нинішнього складу НКРЕКП мали бути звільнені протягом півроку. Однак цю норму підтримали лише 217 нардепів при 226 мінімально необхідних

Нагадаємо, раніше парламент підтримав за основу законопроект №4493 про ринок електроенергії. За документ проголосували 237 депутатів ВР.