ua en ru

Рада прийняла закон, що спрощує ведення бізнесу акціонерними товариствами

Рада прийняла закон, що спрощує ведення бізнесу акціонерними товариствами Фото: Рада спростила вимоги до емітентів цінних паперів (dp.sfs.gov.ua)

Закон сприятиме залученню інвестицій емітентами цінних паперів

Верховна Рада прийняла Закон України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)", за документ проголосували 237 народних депутатів. Відповідна інформація розміщена на офіційному веб-порталі парламенту.

Цим законом удосконалено порядок емісії цінних паперів, система розкриття інформації на фондовому ринку, корпоративне управління в акціонерних товариствах, впорядкована діяльність з надання інформаційних послуг на фондовому ринку.

Законом уточнена і узгоджена термінологія, виключені положення,які мали неоднозначний і суперечливий характер, що могло б призвести до зловживань під час їх застосування.

Згідно з спеціальним законом України "Про санкції" врегульовано питання про емісію цінних паперів міжнародними фінансовими організаціями на території України.

Крім того, документ уточнює випадки, коли вимоги про випуск проспекту емісії цінних паперів не поширюється на емітента, а також норми щодо регулярної інформації про емітента.

Законом врегульовано питання обрання аудитора товариства та визначення умов договору.

Законом передбачено доступ до документів акціонерного товариства, які містять відомості про фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства кожного акціонера, який володіє значним пакетом акцій, а саме в розмірі 10% і більше.

Законом також враховано особливості корпоративного управління в акціонерних товариствах-банках та удосконалено вимоги до керівників банків.

Законопроект ухвалено з урахуванням пропозицій Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності та техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада України прийняла за основу доопрацьований законопроект №5592-д щодо розкриття інформації на фондовому ринку, удосконалення порядку емісії цінних паперів і розширення можливостей для залучення капіталу.