ua en ru

Рада планує вдосконалити порядок емісії цінних паперів

Рада планує вдосконалити порядок емісії цінних паперів Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

За відповідний законопроект проголосував 231 депутат

Верховна Рада України прийняла за основу доопрацьований законопроект №5592-д щодо розкриття інформації на фондовому ринку, удосконалення порядку емісії цінних паперів і розширення можливостей для залучення капіталу. Документ підтримав 231 парламентар, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, у доопрацьованому законопроекті уточнено та узгоджена термінологія. Підкреслимо, що передбачені норми про заборону юридичним особам, які створені відповідно до законодавства країни, яка здійснює збройну агресію проти України, або прямо чи опосередковано контролюються особами - резидентами такої країни, здійснювати емісію цінних паперів в Україні.

Крім того, передбачено норми про заборону реєстрації випуску цінних паперів, якщо емітент зареєстрований на тимчасово окупованій території України або території проведення антитерористичної операції.

Також для уникнення зловживань при реалізації переважного права акціонерів на придбання акцій додаткової емісії планується встановити, що рішення про невикористання зазначеного переважного права акціонерами публічного акціонерного товариства приймається більш як трьома чвертями голосів (75%) акціонерів від їх загальної кількості, а рішення про невикористання цього права акціонерами приватного акціонерного товариства приймається більш 95% голосів акціонерів від їх загальної кількості

Разом з тим законопроектом збережено спрямованість на спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів.

Нагадаємо, Рада відправила на повторне перше читання в профільний комітет законопроект №6027 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами".