ua en ru

Рада не прийняла закон про Рахункову палату

Рада не прийняла закон про Рахункову палату Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 184 нардепа

Народні депутати не підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 2072 "Про Рахункову палату". За відповідне рішення проголосували лише 184 нардепа з 226 мінімально необхідних.

Разом з тим парламентарії 248 голосами підтримали направлення цього законопроекту в профільний комітет для підготовки до повторного другого читання.

Законопроект пропонує закріпити повноваження Рахункової палати стосовно здійснення аудиту ефективності та фінансового аудиту, зокрема, щодо надходження коштів до Державного бюджету України та їх використання, у тому числі щодо:

- коштів, наданих місцевим бюджетам у вигляді трансфертів, фондам загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування;

- фінансування і виконання загальнодержавних та інших державних програм;

- дотримання бюджетного законодавства;

Також Рахункова палата буде мати повноваження щодо управління об'єктами державної власності в частині, що стосується забезпечення відрахування (сплати) до державного бюджету України коштів, отриманих державою як власником таких об'єктів, а також використання коштів держбюджету України, спрямованих на відповідні об'єкти; утворення, обслуговування і погашення державного боргу; використання коштів державного бюджету України їх розпорядниками та одержувачами у сфері державних закупівель, а також коштів державного бюджету України, передбачених на виконання державного замовлення; управління коштами держбюджету України центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Крім того пропонує закріпити повноваження Рахункової палати стосовно здійснення аудиту діяльності Національного банку України, його підрозділів, банків, інших фінансових установ у частині обслуговування ними коштів держбюджету України.

Проектом також визначається склад та структура Рахункової палати, правовий статус її членів та державних службовців її апарату, а також організація роботи, порядок діяльності Рахункової палати та відносини з іншими державними органами.

Передбачається, що Рахункова палата складатиметься з 15 членів, строк повноважень яких становитиме дев'ять років без права призначення на новий строк. Виключення можливості повторного строку перебування на посаді членів Рахункової палати відповідає досвіду європейських країн, зокрема Великої Британії і ФРН.

Законопроектом пропонується зменшити граничну чисельність працівників Рахункової палати до 401 працівника (зі 550 співробітників), з них 386 працівників - гранична чисельність апарату Рахункової палати.

Для забезпечення реалізації принципу гласності у діяльності Рахункової палати передбачено утворення при Рахунковій палаті за участю інститутів громадянського суспільства Громадської ради.

Законопроектом пропонується запровадити здійснення аудиту Рахункової палати, зокрема аудит щодо витрачання Рахунковою палатою бюджетних коштів здійснюватиметься не рідше, ніж один раз на три роки, аудиторською фірмою, яка має досвід у проведенні аудиту за міжнародними стандартами аудиту та визначається Верховною Радою України.

Нагадаємо, 9 лютого 2015 р. Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд у Верховну Раду законопроект № 2072 про Рахункову палату

Парламент прийняв цей закон у першому читанні 5 березня 2015 р.