ua en ru

Рада дозвлила закуповувати ядерне паливо без тендеру

Верховна Рада Україна (ВР) 9 грудня під час пленарного засідання прийняла урядовий законопроект № 8709 від 6 червня 2011 р. "Про особливості здійснення закупівель неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів". За відповідний законопроект проголосували 269 народних депутатів з мінімально необхідних 226.
Законом встановлюється, що предметом закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів є ядерні матеріали, тепловиділяючі збірки (касети) для ядерних реакторів і їх окремі елементи, поглинають стрижні системи управління і захисту ядерних реакторів, включаючи послуги, пов'язані з виробництвом неопромінених паливних тепловидільних збірок (конверсія, збагачення, фабрикація) і поводженням з неопромінених тепловиділяючими збірками та ядерними матеріалами (перевезення, зберігання, переробка).
Відповідно до закону, при здійсненні закупівель замовник безкоштовно публікує на веб-сайті визначеного законом "Про здійснення державних закупівель" уповноваженого органу: відомості про учасника, якому передбачається укласти договір про закупівлю після проведення переговорів, - протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення щодо вибору учасника за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади з питань паливно-енергетичного комплексу; оголошення про результати процедури закупівлі - не пізніше семи днів з дня укладення договору про закупівлю за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади з питань ПЕК.
Крім того, замовник може здійснювати закупівлю ядерного палива двома шляхами, а саме: товар, коли предметом закупівлі є всі стадії виробництва і кінцевим продуктом є ТВЗ; послуги, коли окремими предметами закупівлі є стадія виробництва та поетапна передача на подальшу переробку для одержання кінцевого продукту ( ТВЗ).