ua en ru

Рада ухвалили закон про дерегуляцію

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1580 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)". За відповідне рішення проголосували 260 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою законопроекту є дерегуляція господарської діяльності, що дасть можливість Україні підвищити позицію у рейтингу Doing Business.

Зокрема пропонується ліквідація дозвільних центрів, як окремої складової центрів надання адміністративних послуг, та надання адміністративних послуг з видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності через центри надання адміністративних послуг (зі збільшенням кількості таких центрів) та посилення відповідальності адміністратора за невиконання посадових обов'язків.

"Два місяці ми йшли до того, щоб ухвалити цей закон. В умовах військової та економічної агресії, а також обмежених фінансових можливостей держави, дерегуляція є дуже сильною і єдиною можливістю для того, щоб піднімати економіку. І треба цю можливість використовувати" , - заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, який був присутній сесійній залі під час розгляду цього закону в Раді

В той же час, як заявила заступник голови комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва, народний депутат з фракції "Батьківщина" Олександра Кужель, до другого читання надійшло дуже багато поправок від колег по коаліції. "80% відпрацювала на поправках "Народного фронту" і на їх "хотілках", - зазначила вона.

У свою чергу голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк заявив, що законопроект передбачає значне спрощення регуляторного тиску на бізнес.

"Він значно спрощує регуляторний тиск на бізнес по низці напрямків , у тому числі по сільському господарству... Хочу наголосити, що через ту кількість поправок, яка в ньому є, я хотів би попросити шановних народних депутатів підтримати його у тому варіанті, який запропонований комітетом, бо цей варіант повністю погоджені з Кабміном та міністерством економіки, бо якщо ми почнемо його розтягувати, отримаємо не той результат, який треба", - сказав Галасюк.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей законопроект у першому читанні у 25 грудня 2014 р.