ua en ru

Рада схвалила закон про анбандлінг за основу

Рада схвалила закон про анбандлінг за основу

Відповідний законопроект №2239-1 ВР схвалила у першому читанні за основу

Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №2239-1 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу", передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону підтримали 286 нардепів. Крім того, нардепи схвалили скорочену процедуру підготовки документу до другого читання. За це проголосували 260 депутатів ВР.

Так, законопроект розроблено з метою забезпечення виконання зобов'язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування природного газу, електричної енергії та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи, оператора системи передачі за протоколом про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, та з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію України з ЄС.

У Господарському кодексі України пропонується передбачити:

  • усунення опосередкованого контролю над оператором ГТС або оператора системи передачі електроенергії з боку Уряду шляхом виключення вимоги щодо затвердження КМУ фінансового плану;
  • надання Кабінету міністрів чи відповідному уповноваженому суб’єкту управління майном можливості передати об’єкти державної власності (ГТС) або системи передачі в господарське відання оператору ГТС або оператору системи передачі електроенергії;
  • визначення обсягу прав та обов’язків за моделлю ISO власника майна, переданого операторові ГТС на праві господарського відання, у частині щодо його контролю, використання та збереження згідно з вимогами закону "Про ринок природного газу";
  • надання можливості новому оператору ГТС або оператору системи передачі електроенергії використовувати державне майно на підставі права господарського відання незалежно від подальших змін його структури управління, у тому числі, у зв’язку із залученням іноземного партнера;

При цьому у Земельному кодексі планується:

  • передбачення можливості надання на праві постійного користування земельних ділянок новому оператору ГТС;
  • забезпечення одночасного переходу речових прав на об’єкти ГТС (на праві господарського відання) до нового оператора ГТС та припинення права АТ "Укртрансгаз" постійного користування на ділянки під такими об’єктами .

Таким чином буде забезпечена відсутність випадків, коли майном (земельними ділянками), яке необхідне для провадження діяльності з транспортування природного газу, буде продовжувати володіти і користуватися "Укртрансгаз"У ЗУ "Про трубопровідний транспорт" пропонується внести зміни для усунення термінологічної неузгодженості для уможливлення відчуження основних фондів АТ "Укртрансгаз", що не є об’єктами держвласності, але будуть використовуватися у процесі здійснення діяльності з транспортування природного газу.

Крім того, у закон "Про ліцензування видів господарської діяльності" пропонується внести зміни для встановлення строку, протягом якого новий оператор повинен отримати відповідну ліцензії зважаючи на практику та законодавчі вимоги щодо попередніх процедур (наприклад, проходження процедури сертифікації у випадку оператора ГТС, яка сама по собі займає до 6 місяців).

Зміна стосується лише випадку передачі уповноваженим органом державного майна, тому не дозволить приватним ліцензіатам зловживати правом передавати наявну ліцензію іншим юридичним особам. Зміни дозволять новому операторові ГТС на підставі частини шостої цієї статті надавати послуги з транспортування природного газу та мати статус ліцензіата до проходження власної процедури ліцензування.

Підкреслимо, у ЗУ "Про Кабінет міністрів України" запропоновано внести зміни до статей з метою усунення проблемних питань для проходження успішної сертифікації щодо наявності повноважень прем’єр-міністра чи уряду впливати на прийняття рішень міністерствами у процесі управління корпоративними правами держави в операторі ГТС або операторі системи передачі електроенергії та відповідно одночасно здійснювати опосередкований контроль над виробниками/постачальниками електроенергії чи природного газу.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук обговорив з фракцією "Слуга народу" питання газотранспортної системи. Питання виникло щодо того, як сформульована в законі можливість управління цією ГТС. Це викликало досить гарячу дискусію.

Раніше Комітет Верховної Ради з енергетики та ЖКП підтримав законопроект "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу".

РБК-Україна писало, що глава "Нафтогазу" попередив про наслідки зриву анбандлінга. За його словами, якщо Україна не виконає норм Третього енергопакету ЄС, Росія може використовувати це як привід і не підписати довгостроковий контракт на транзит газу в Європу.