ua en ru

Рада прийняла за основу президентський законопроект щодо судової реформи

Рада прийняла за основу президентський законопроект щодо судової реформи

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд". За відповідне рішення проголосували 288 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Даний законопроект був поданий на розгляд парламенту Президентом України Петром Порошенком.

Як зазначається у висновку профільного парламентського комітету, даний проект закону закладає правові засади для проведення судової реформи, яка б забезпечила ефективний захист прав і свобод громадян, інтересів юридичних осіб в судовому порядку, практичну реалізацію права на справедливий суд.

Зокрема законопроект розширює права громадян щодо гарантій рівності перед законом і судом, гласності, відкритості судового процесу, обов'язковості рішень суду, унормування неупередженого розподілу судових справ.

Згідно з документом, висновки Верховного суду України щодо застосування норм права стають обов'язковими для суб'єктів владних повноважень, а суди мають їх враховувати, що забезпечить однакове застосування норм права.

Відповідно до міжнародних стандартів унормовуються питання утворення судів, призначення суддів на адміністративні посади, оптимізації складу судів і їх діяльності. Органи виконавчої влади не матимуть впливу на процедури утворення судів та визначення кількості суддів. Зменшується кількість адміністративних посад у судах та склад суддів приводиться у відповідність до реального навантаження.

Уточнюються і посилюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, їх права та обов'язки, запроваджується новий текст присяги судді. Стають більш прозорими порядок призначення судді на посаду, включно з процедурами добору кандидатів, відбіркового і кваліфікаційного іспитів, підготовки і навчання кандидатів на посади суддів. Унормовуються процедури обрання суддів безстроково та їх призначення і переведення в інші суди, які мають проходити лише на конкурсних засадах.
Також регламентується незалежне оцінювання професійного рівня судді, від результатів якого залежатиме його подальша кар'єра. Запроваджується атестація рівня кваліфікації суддів.

Крім того, документ передбачає чітке визначення підстав та порядку здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, запровадження восьми видів дисциплінарних стягнень, чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень. При цьому встановлюються гарантії захисту прав суддів та змагальності в дисциплінарному провадженні.

Законопроект пропонуються зміни в організації та порядку формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка діятиме у складі кваліфікаційної і дисциплінарної палат. Уточнюються вимоги до членів Комісії, їх права і обов'язки, організація діяльності і забезпечення.

Нагадаємо, в Раді розраховують 15 січня ухвалити закон, що передбачає можливість арешту суддів.