ua en ru

Рада ухвалила в першому читання Антикорупційну стратегію уряду до 2017 р

Народні депутати України підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 4284а Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 - 2017 рр.

Народні депутати України підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 4284а Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 - 2017 рр. За відповідне рішення проголосували 256 нардепів при мінімально необхідних 226 депутатів.

Даний проект закону пропонує Раді затвердити засади державної антикорупційної політики в Україні (антикорупційну стратегію) на 2014 - 2017 рр.

В проекті стратегії зазначається, що "рівень та масштаби корупції в країні, ефективність протидії корупційним процесам значною мірою залежать від доброчесності виборних посадових осіб, демократичності політичної системи загалом і виборчого процесу зокрема", тому в проекті стратегії пропонується створити прозорі засади фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій, а також усунути корупціогенні ризики у діяльності виборних органів та посилити громадського контролю за їх діяльністю.
Зокрема пропонується провести антикорупційну експертизу виборчого законодавства та переглянути його на основі висновків щодо корупціогенності та європейських стандартів, зокрема рекомендацій Венеціанської комісії; та забезпечити сталість та юридичну визначеність виборчого законодавства; ухвалити законодавство щодо виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO) у частині встановлення обмежень та забезпечення прозорості та підзвітності фінансування політичних партій і виборчих кампаній тощо.

Також проект стратегії пропонує запровадити систему доброчесної та професійної публічної служби відповідно до міжнародних стандартів. Зокрема вжити заходів для усунення корупційних передумов ведення бізнесу, формування сприятливого для відмови від корупційної практики бізнес-клімату та нетолерантного ставлення бізнесу до корупції.

Крім того, проект стратегії передбачає запровадження ефективних антикорупційних програм у центральних органах виконавчої влади та державних підприємств.

Крім того, у документі прописані заходи, що сприятимуть продовженню реформування законодавства про державні закупівлі з метою усунення ризиків корупції та впровадження прозорої системи проведення державних закупівель; реформування судової влади в Україні та усунення ризиків корупції у судочинстві та діяльності органів кримінальної юстиції.

Також проект стратегії пропонує вжити заходів реалізації права осіб на доступ до інформації, забезпечення відкритості суспільно необхідної інформації, яка може використовуватися для виявлення і припинення корупційної практики, дієвий державний контроль за реалізацією відповідного законодавства.

Також передбачається створення системи інструментів, які дадуть змогу ефективно виявляти та розслідувати корупційні злочини, конфісковувати майно, яке було предметом злочинної діяльності або набуте внаслідок такої діяльності, притягувати до відповідальності осіб, причетних до вчинення корупційних злочинів.

Крім того, в проекті стратегії пропонується вжити ряд заходів, що сприятимуть формуванню в суспільстві ідеї нетерпимості до проявів корупції.

Для реалізації Антикорупційної стратегії передбачається розробити та схвалити закони, зокрема щодо:

- засад організації та діяльності спеціально уповноваженого органу, відповідального за здійснення комплексу заходів з формування та реалізації антикорупційної політики;

- утворення спеціально уповноваженого органу з питань виявлення та розслідування корупційних злочинів;

- виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO) у частині посилення прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній;

- творення правових засад лобіювання;

- посилення громадського контролю за ухваленням рішень виборними посадовими особами, зокрема через механізм попереднього громадського обговорення суспільно важливих рішень;

- внесення змін до закону України "Про державну службу", прийнятого у 2011 р., з урахуванням пропозицій програми SIGMA;
- проведення перевірок публічних службовців на доброчесність;

- внесення змін до законів та підзаконних нормативно-правових актів у частині запровадження стандартів Організації економічної співпраці та розвитку з корпоративного управління на державних підприємствах від 22 квітня 2004 р. в діяльності державних підприємств в Україні;

- внесення змін до Конституції та законів України, спрямованих на реформування судоустрою та статусу суддів на основі європейських стандартів;

- внесення змін до Конституції та законів України, спрямованих на реформування прокуратури на основі європейських стандартів;

- внесення змін до Кримінального кодексу України в частині усунення можливості для осіб, які вчинили корупційні злочини, бути звільненими від відповідальності та покарання, зокрема з передачею на поруки, у зв'язку з дійовим каяттям, випробуванням;

- приведення статті 3682 у відповідність із статтею 20 Конвенції ООН проти корупції та запровадження цивільно-правових механізмів позбавлення незаконно набутого майна;

- врегулювання питань управління корпоративними правами та іншим майном, на яке накладено арешт, з метою збереження його вартості, а також утворення спеціалізованого підрозділу (органу), уповноваженого на розшук майна, яке може бути конфісковане.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. нардепи розглянули цей законопроект, однак голосування за нього перенесли.