ua en ru

Рада прийняла пропозицію Президента і дозволила відвід земділянок під забудову в Києві до прийняття генплану

Верховна Рада України (ВР) прийняла пропозиції Президента до закону "Про внесення змін до розділу V" Прикінцеві положення "закону України " Про регулювання містобудівної діяльності "щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок" . За ухвалення законопроекту 2363-1 проголосували 233 народних депутата з мінімально необхідних 226.

"Законом, що надійшов на підпис, зупинено надання містобудівних умов і обмежень уповноваженими органами містобудування та архітектури, а також дію заборони на відведення земельних ділянок і зміна їх цільового призначення у разі відсутності плану зонування або детального плану території для всіх населених пунктів України, крім Києва. У разі введення зазначених змін до встановлених для Києва обмеженнями особи, які мають намір здійснити будівництво в межах міста Києва , в тому числі власники та користувачі земельних ділянок, які придбали в установленому законом порядку земельна ділянка, не зможуть реалізувати право, зокрема, на отримання містобудівних умов і обмежень для здійснення будівництва в межах міста Києва. Тому пропоновані законом зміни порушують конституційні норми про рівність перед законом усіх суб'єктів права власност" , - йдеться в пропозиціях Президента.

Законом шляхом внесення змін до підпункту 1 пункту 1 розділу V "Прикінцеві положення" закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" переноситься термін набуття чинності частин 3 і 4 ст . 24 відповідного закону, які вже набули чинності з 1 січня 2013 р. на 1 січня 2015 р. нормами забороняється передача (надання ) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність або користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території та зміну цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території.