ua en ru

Рада не прийняла поправку щодо кворуму ЦВК

Рада не прийняла поправку щодо кворуму ЦВК Фото: Олександр Черненко (facebook.com)

Народні депутати не підтримали поправку про визначення кількості кворуму комісії

Під час голосування за законопроект про збільшення кількості членів Центральної виборчої комісії (ЦВК) до 17 осіб, народні депутати не підтримали поправку про визначення кількості кворуму комісії. Про це повідомив голова підкомітету з питань виборів і референдумів комітету Верховної ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат Олександр Черненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поправка була запропонована мною, але її не поставили, не підтримано. Вона свідчить про те, що таке дві третини членів комісії, які необхідні як для кворуму, так і для прийняття окремих рішень. Тобто ця поправка не уточнює, яке рішення і якою кількістю приймається. Ця поправка уточнює лише те, що таке дві третини від 17 членів комісії. Відповідно, це рівно 11 представників ЦВК. Тому будемо керуватися законами математики. Якщо виникнуть питання, то комітет дасть роз'яснення", - повідомив Черненко.

Він також пояснив, що в четвер Рада не зможе проголосувати лише за 14 членів ЦВК.

"Сьогодні у поданні президента є 14 кандидатів у комісію. Але сьогодні є два члена ЦВК, чий термін повноважень закінчився. Очевидно, що в четвер ми затвердимо 14 членів ЦВК, які є в поданні, двоє є чинними", - повідомив Черненко.

За його словами, голова Верховної ради Андрій Парубій подав законопроект про збільшення кількості членів ЦВК до 17, щоб надати опозиційному блоку можливість внести свою кандидатуру.

"Наскільки я розумію логіку Парубія, він (законопроект, - ред.) стосувався одного вакантного місця для представника Опозиційного блоку. Це було одним з зауважень ПАРЄ. Це також було одним з аргументів не голосування за подання президента (на 14 кандидатур, - ред.) для певних фракцій. Одже, спочатку має бути нове подання президента на нову кандидатуру. Я не думаю, що воно з’явиться до четверга. Потім має пройти процедура спеціальної перевірки, яка триває мінімум 2 тижні. Потім рішення, яке маємо затвердити на комітеті", - повідомив Черненко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна рада України прийняла в першому читанні і в цілому законопроект №9090 "Про внесення зміни до статті 6 закону україни "Про Центральну виборчу комісію" авторства голови парламенту Андрія Парубія. За ухвалення проекту закону проголосували 236 парламентаріїв. Проект закону передбачає, що кількість членів Центрвиборчкому збільшується з 15 до 17.