ua en ru

Рада надала територіальним громадам п'ять можливих форм співробітництва

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 4756 "Про співробітництво територіальних громад".

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 4756 "Про співробітництво територіальних громад". За відповідне рішення проголосували 274 нардепи.

За цей закон у першому читанні проголосували 281 парламентарій.

Законо, розроблений Кабінетом міністрів України, передбачає встановлення організаційно-правових засад співробітництва територіальних громад, та пропонує п'ять можливих форм співпраці: 1) делегування одному із суб'єктів співробітництва іншими суб'єктами співробітництва виконання одного чи кількох завдань, 2) реалізація спільних проектів, 3) спільне фінансування (утримання) підприємств, установ та організацій комунальної форми власності - інфраструктурних об'єктів, 4) утворення спільних комунальних підприємств, установ та організацій - спільних інфраструктурних об'єктів; 5) утворення спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень.

Також законом визначено механізми такого співробітництва, його фінансування та контролю.

Закон передбачає, що надання згоди на організацію співробітництва територіальних громад, суб'єктом якого є територіальна громада села, селища, міста, відноситься до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад.

Законопроект визначає, що суб'єктами співробітництва є територіальні громади сіл, селищ, міст. Ініціаторами співробітництва можуть бути сільський, селищний, міський голова, депутати сільської, селищної, міської ради, члени територіальної громади у порядку місцевої ініціативи.

Ініціатор співробітництва забезпечує підготовку пропозиції щодо ініціювання співробітництва, яка подається на розгляд сільської, селищної, міської ради. Рішення про надання згоди на організацію співробітництва приймається сільською, селищною, міською радою.

Сільський (міський) голова за рішенням місцевої ради забезпечує протягом 60 днів з дати надходження пропозиції оцінку щодо її відповідності потребам територіальної громади, а також проведення громадського обговорення такої пропозиції, після чого вона подається на розгляд відповідної ради для прийняття рішення про надання згоди.

Рішення про схвалення проекту договору про співробітництво приймається сільськими, селищними, міськими радами протягом 30 днів з дати проведення громадського обговорення його проекту.

"Договір про співробітництво укладається у письмовій формі сільськими, селищними, міськими головами після схвалення його проекту відповідними сільськими, селищними, міськими радами", - йдеться в документі.

Співробітництво може здійснюватися у формі спільного фінансування (утримання) підприємств, установ та організацій комунальної форми власності відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.

На підставі договору суб'єкти співробітництва можуть утворювати спільні комунальні підприємства, установи та організації і спільно їх утримувати.

Крім того, згідно з законопроектом, співробітництво може здійснюватися шляхом утворення суб'єктами співробітництва спільного органу управління.

Проте забороняється утворювати спільні комунальні підприємства, установи та організації на базі майна, не підлягає приватизації.
У свою чергу держава може стимулювати співробітництво територіальних громад шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам суб'єктів співробітництва у пріоритетних сферах державної політики; передачі об'єктів державної власності у комунальну власність суб'єктів співробітництва; та іншої підтримки діяльності суб'єктів співробітництва.

Моніторинг співробітництва здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань розвитку місцевого самоврядування.

Як зазначив віце-прем`єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, даний проект закону дозволить суттєво розширити зусилля громад для розв'язання ними спільних проблем соціально-економічного розвитку. Це може бути, наприклад, будівництво і утримання лікарень, вирішення проблем вивезення сміття, забезпечення водопостачання тощо.