ua en ru

Рада не надала статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані

Рада не надала статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані Фото: Верховна Рада (president.gov.ua)

За відповідний документ проголосував з другого разу 241 депутат ВР

Верховна Рада України (ВР) не надала статус учасника бойових дій потерпілим на Майдані. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Так, ВР підтримала у другому читанні законопроект №5697 "Про внесення змін до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". За документ проголосував з другого разу 241 депутат ВР.

"Учасникам Революції гідності, які включені до переліку осіб, що отримали тілесні ушкодження - тяжкі, середньої тяжкості, легкі - надається статус постраждалого учасника Революції гідності. Таким особам видається відповідне посвідчення та надаються пільги та інші соціальні гарантії, які передбачені, тобто такі самі, як для учасників бойових дій", - заявив під час презентації доопрацьованого до другого читання законопроекту голова комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції і людей з інвалідністю Олександр Третьяков.

Законопроектом пропонувалося надати статус учасника бойових дій особам, які брали участь у масових акціях громадянського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію і проти режиму Віктора Януковича і які не були включені в перелік осіб, які під час участі в Революції гідності отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) і звернулися за медичною допомогою в період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року

Підкреслимо, що в ході підготовки проекту до другого читання у профільний комітет звернулися представники потерпілих учасників Революції гідності, які представляють інтереси останніх за кримінальним виробництвам і судових справах, пов'язаних з подіями на Майдані.

Вони наполягали, що надання статусу учасника бойових дій постраждалим учасникам Революції гідності буде мати негативні наслідки при захисті прав потерпілих в українських і міжнародних судових інстанціях.

У зв'язку з цим з тексту законопроекту вилучено пункт, яким надавався статус учасника бойових дій особам, які брали участь у Революції гідності.

Разом з тим законопроект доповнено нормою, якою визначається статус постраждалих учасників Революції гідності і встановлюються пільги і гарантії їхнього соціального захисту.

Законом передбачається видача постраждалим учасникам Революції гідності відповідного посвідчення. Відзначається, що при цьому постраждали учасникам Революції гідності, які одночасно є особами, на яких поширюється дія закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" видається одне посвідчення за їхнім вибором, в якому робиться відмітка про встановлення іншого правового статусу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін прийняв розпорядження "Про виділення коштів для надання одноразової грошової допомоги особі, яка отримала тяжке тілесне ушкодження під час участі в масових акціях громадянського протесту, що відбулися в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та особам, які отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості під час участі у зазначених акціях".