ua en ru

Рада пропонує збільшити кримінальну відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 9204 від 22 вересня 2011 ініційований народним депутатом від фракції Партії регіонів Володимиром Олійником про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння.

Законопроект пропонує посилити відповідальність за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
Зокрема, пропонується суттєво збільшити розмір штрафів і позбавляти права керування транспортними засобами до п'яти років з оплатним вилученням автомобіля за керування транспортними засобами у стані алкогольного або іншого сп'яніння.
Так відповідні порушення тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до чотирьохсот п'ятдесяти неоподатковуваних податком мінімумів або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до чотирьох років. Повторне, протягом року, порушення тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від чотирьох до п'яти років з оплатним вилученням транспортного засобу або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб з оплатним вилученням транспортного засобу і на осіб.
Крім того, передбачається доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 382-1, яка передбачає відповідальність за умисне невиконання судового рішення про позбавлення права керування транспортними засобами.
"Умисне невиконання особою судового рішення про позбавлення права керування транспортними засобами за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, карається штрафом від сімсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом до шести місяців ", - йдеться в статті.