ua en ru

Рада повторно прийняла закон щодо стабілізації діяльності "Чорноморнафтогаза"

Рада повторно прийняла закон щодо стабілізації діяльності "Чорноморнафтогаза" Фото: ВРУ (РБК-Україна)

Закон прийнято з урахуванням пропозицій президента України

Верховна рада України повторно прийняла закон щодо стабілізації діяльності "Чорноморнафтогаза" з урахуванням пропозицій президента України. Відповідний законопроект підтримали 230 нардепів.

Так, нардепи підтримали закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України" з пропозиціями президента України вiд 26 червня 2017 року.

"Справи про банкрутство Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" до 1 січня 2019 року не порушуються. Провадження у справах про банкрутство Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз", порушені до 1 січня 2017 року, підлягають припиненню, крім випадків, якщо ліквідація відбувається за рішенням власника", - йдеться у тексті закону.

Крім того, відповідно до закону, спеціальні дозволи на користування надрами, надані "Чорноморнафтогазу" на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території України, вважаються такими, строк дії яких продовжено на період тимчасової окупації України, про що дозвільні органи протягом трьох днів вносять відомості до відповідного реєстру документів дозвільного характеру.

Так, законопроектом передбачається, що продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданих на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території України, здійснюється з урахуванням особливостей, встановлених законом.

Як повідомляється у пояснювальній записці до документу, законопроект розроблений з метою створення умов для відновлення виробничої діяльності, припиненої внаслідок тимчасової окупації території України, фінансової стабілізації, забезпечення енергетичної безпеки держави.

"Прийняття законопроекту дозволить відновити та оптимізувати роботу товариства, створить умови для відновлення втраченої ресурсної бази. Законопроектом пропонується встановити до 1 січня 2019 року мораторій на стягнення заборгованості з товариства", - йдеться у документі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в травні 2017 року Рада підтримала в другому читанні законопроект №5370 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України". За документ з другого разу проголосували 233 парламентаря (спочатку 206 нардепів).

Втім, влітку 2017 року президент України Петро Порошенко ветував законопроект №5370.