ua en ru

Рада не підтримала законопроект, що дозволяє призначати главою ГПУ кандидата без юросвіти

Рада не підтримала законопроект, що дозволяє призначати главою ГПУ кандидата без юросвіти Фото: Парубій закрив засідання Ради після невдалого голосування

Після невдалого голосування Парубій закрив засідання ВРУ

Верховна Рада України не підтримала за основу законопроект №4469, що дозволяє призначати генеральним прокурором кандидата без досвіду роботи в прокуратурі. Документ підтримали 224 парламентаря при 226 необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Повернення до голосування по документу підтримав 221 депутат ВР. Після невдалого голосування спікер Ради Андрій Парубій закрив вечірнє засідання парламенту.

Відзначимо, що даним законопроектом пропонується встановити, що на посаду голови ГПУ може бути призначений громадянин, у якого є вища освіта (в будь-якій сфері) і стаж роботи в сфері права або досвід роботи в законодавчому та правоохоронному органі не менше 5 років.

При цьому прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин, у якого є стаж роботи у сфері права не менше 3 років, а не стаж роботи на посаді в прокуратурі, як встановлено в чинному законодавстві.


Пропонується передбачити, що прокурором ГПУ може бути призначений громадянин, у якого є стаж роботи у сфері права не менше 3 років (зараз не менше 5 років).

Відзначимо, що відповідно до чинного закону, на посаду глави ГПУ може бути призначений громадянин, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи у сфері права не менше 10 років.

Підкреслимо, що профільний комітет у квітні після розгляду даного законопроекту рекомендував Раді повернути його на доопрацювання. Однак сьогодні парламентарі підтримали його включення до порядку денного та розгляду. При цьому через кілька хвилин після включення документа на сайті ВР з'явився доопрацьований проект закону від 10 травня 2016 року. Ряд депутатів ВР наголосили, що нардепи фізично не змогли ознайомитися з тексом доопрацьованого законопроекту, до того ж документ не був розглянутий на профільному комітеті.

Нагадаємо, раніше Парубій заявив, що президент України Петро Порошенко розглядає на посаду генпрокурора тільки кандидатуру керівника парламентської фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Юрія Луценка.