ua en ru

Рада підтримала проект по реалізації соціальних гарантій постраждалих на Майдані

Рада підтримала проект по реалізації соціальних гарантій постраждалих на Майдані Фото: Верховна рада (president.gov.ua)

За документ проголосували 226 депутатів

Народні депутати підтримали за основу та в цілому законопроект №8201 "Про внесення змін в законодавчі акти України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували після кількох невдалих спроб 226 депутатів Верховної ради.

Так, запропонований проект закону розроблено з метою забезпечення реалізації закону україни "Про внесення змін до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих таких осіб" №2203 від 14 листопада 2017 року.

Підкреслимо, що раніше депутат фракції "Блок Петра Порошенко", голова комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю Олександр Третьяков пояснював, що "законопроект 8201 потрібен для того, щоб люди, постраждалі (під час Революції Гідності, - ред.), могли повною мірою реалізувати соціальні гарантії, надані їм прийнятим законом".

Мова йде про додатково оплачувану відпустку, першочергове забезпечення житлом, державну цільову підтримку для отримання освіти.

Так, законом вносяться зміни в ряд законів в частині:

  • визначення пільг та інших соціальних гарантій для постраждалих учасників Революції Гідності;
  • встановлення, медико-соціальна експертиза дітей проводиться лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних установ;
  • зміни терміну "Велика Вітчизняна війна" на термін "Друга світова війна";
  • зміни терміна "інвалід", "дитина-інвалід", "інвалід з дитинства", "інвалід війни" відповідно на терміни "особа з інвалідністю", "дитина з інвалідністю", "людина з інвалідністю з дитинства" і "особа з інвалідністю внаслідок війни";
  • приведення у відповідність з законом "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях"

Нагадаємо, в листопаді 2017 Рада підтримала у другому читанні законопроект №5697 "Про внесення змін до закону" Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ". За документ проголосував з другого разу 241 депутат Ради.

Тоді Третьяков пояснив, що учасникам Революції Гідності, які включені до переліку осіб, що отримали тілесні пошкодження - тяжкі, середньої тяжкості, легкі - надається статус одного з членів Революції Гідності. Таким особам видається відповідне посвідчення і надаються пільги та інші соціальні гарантії, такі ж, як для учасників бойових дій.