ua en ru

ВР підтримала звернення до ОБСЕ щодо звіту організації по виборам президента РФ

ВР підтримала звернення до ОБСЕ щодо звіту організації по виборам президента РФ Фото: ВРУ (РБК-Україна)

У проекті викладена позиція ВР у зв’язку з незаконним проведенням "виборів" президента РФ у Криму

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №8365 "Про Звернення Верховної ради України до Діючого головування в ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ та парламентів держав-учасниць ОБСЄ щодо міжнародного спостереження ОБСЄ на виборах президента Російської Федерації 2018 року", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 228 депутатів ВР.

У проекті викладена позиція парламенту у зв’язку з незаконною організацією та проведенням окупаційної російської адміністрації виборів президента ФР голосування на незаконно окупованій території України - в Автономній Республіці Крим та в місті Севастополь.

"Вибори Президента Російської Федерації були проведені на частині території іноземної держави. Внаслідок таких виборів новий Президент Російської Федерації не може вважатись легітимно обраним", - сказано у пояснювальній записці.

Так, парламент змушений вкотре привернути увагу до низки грубих грубих порушень норм міжнародного права, прав та свобод людини, спричинених спробою анексії АР Крим та м. Севастополь та організацією псевдоголосування на цій тимчасово окупованій території України.

З метою недопущення дискредитації стандартів міжнародного спостереження Верховна рада України закликає БДІПЛ ОБСЄ відобразити в остаточному звіті повну та об’єктивну оцінку факту незаконної організації виборчого процесу та голосування на території тимчасово окупованих АР Крим та міста Севастополь під час виборів президента РФ 18 березня цього року.

Після цього глава ВР Андрій Парубій закрив засідання парламенту.

Нагадаємо, раніше президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі заявив, що моніторингова місія Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) не ставила під сумнів неподільність і цілісність України, коли не згадала у своєму звіті про факт проведення виборів президента РФ на території окупованого Криму.

У свою чергу спецпредставник ПА ОБСЄ з питань Східної Європи Кент Харстед зазначив, що звіт з виборів РФ не стосується Криму. "... коли ми говоримо про вибори на території Російської Федерації, то вони ніяк не стосуються території Криму", - підкреслив він.