ua en ru

Рада на прохання Порошенко відхилила зміни до закону щодо державної реєстрації юросіб

Народні депутати відхилили законопроект № 0964 "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" щодо спрощення припинення юридичних осіб". За відповідне рішення проголосували 236 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у пропозиціях Президента України Петра Порошенка, прийнятий 13 травня 2014 р. Верховною Радою України закон не може бути підписаний, виходячи з наступного: підпунктом 3 пункту 1 закону, що розглядається, пропонується виключити із закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" частину другу статті 35, за якою з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи забороняється проведення державної реєстрації:

- юридичної особи, засновником (учасником) якої є юридична особа, щодо якої прийнято рішення про припинення;

- змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, про місцезнаходження юридичної особи.

У зв'язку з цим підпунктами 1, 2, 5, 6 і 7 пункту 1 закону, що надійшов на підпис, із Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" також виключаються норми, які містять посилання на такі заборони (зміни до статей 25, 27, 38, 39 і 391).

"Скасування зазначених заборон не узгоджується із Цивільним кодексом України", - йдеться у пропозиціях Президента.

Нагадаємо, 13 травня 2014 р. народні депутати підтримали в цілому законопроект № 2121-д "Про внесення змін до закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". За відповідне рішення проголосували всього 228 нардепів.