ua en ru

Рада планує заборонити стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди

Рада планує заборонити стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 257 парламентарів

Верховна Рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №4449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги". За документ проголосували 257 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законопроектом передбачається привести вітчизняне законодавство до міжнародних стандартів надання психіатричної допомоги.

"Необхідність прийняття проекту Закону обумовлена потребою створення реального механізму захисту прав недієздатних осіб та попередження свавілля при їх госпіталізації в психіатричних заклад, а також створення умов для розвитку абілітаційних і реабілітаційних програм", - зазначають автори проекту закону.

Зазначається, що документ покликаний виправити систему, яка призводить до програшу України в Європейському суді з прав людини.

Зокрема, передбачається видалити дискримінуючи норми, що дозволяють стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди. Передбачається забезпечити право недієздатних осіб і пацієнтів на доступ до правосуддя та захист від свавілля лікарів-психіатрів при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Також законопроектом пропонується врегулювати пільгове пенсійне забезпечення працівників психіатричних закладів.

Нагадаємо, в Одесі поліція затримала лікаря-психіатра, який працював незаконно. Його "лікування" призвело до смерті жінки.