ua en ru

Рада планує заборонити вилучення комп'ютерної техніки при обшуку

Рада планує заборонити вилучення комп'ютерної техніки при обшуку Фото: Рада може заборонити тимчасове вилучення комп'ютерів при обшуку

Слідчі повинні будуть здійснювати копіювання інформації, а не вилучення техніки

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №3719 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні". За проект закону проголосували 287 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому підготовку законопроекту за скороченою процедурою до другого читання підтримав 261 нардеп.

зокрема, документом передбачається заборонити тимчасове вилучення електронних інформаційних систем. Так, слідчі повинні будуть здійснювати копіювання інформації, а не вилучення техніки.

Пропонується дозволити застосування спецпідрозділів при проведенні обшуків у суб'єктів господарювання виключно на підставі постанови слідчого судді і тільки по тяжких і особливо тяжких злочинів.

У законопроекті передбачається забезпечити доступ адвоката до процесу обшуку на будь-якому його етапі. При цьому обшук дозволено тільки як виключна слідча дія, коли неможливо отримати інформацію іншим способом.

Крім того, документом пропонується запровадити у клопотанні обов'язкову аргументацію необхідності обшуку і детального опису предметів і осіб, яких планується відшукати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує скасувати обов'язкове використання печаток на офіційних документах.