ua en ru

Рада планує ввести в конкурентне законодавство поняття малозначності порушення

Рада планує ввести в конкурентне законодавство поняття малозначності порушення Фото: Рада хоче внести зміни в конкурентне законодавство (фото з відкритих джерел)

Також планується збільшити суму штрафів АМКУ

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6723 "Про внесення змін у деякі закони України про захист економічної конкуренції". За документ з другого разу проголосували 239 парламентаріїв (спочатку 213 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Документом пропонується усунення двоїстості регулювання деяких видів узгоджених дій (так зв. вертикальних узгоджених дій) положеннями закону, з урахуванням повноважень Антимонопольного комітету України визначати типові вимоги до узгоджених дій.

Також передбачається вдосконалити системи контролю за економічними концентраціями: планується зробити процедури контролю за економічними концентраціями більш гнучкими, швидкими і менш обтяжливими як для бізнесу, так і при розгляді зазначених питань Антимонопольним комітетом України.

Пропонується вдосконалити введену раніше систему спрощеної процедури попереднього контролю, доповнивши її відповідними переліками випадків і порядку розгляду таких заяв. Також пропонується підвищити плату за подання заяв про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію, надання органами АМКУ висновків у формі рекомендаційних роз'яснень щодо відповідності дій суб'єктів господарювання положенням законодавства; попередні висновки стосовно узгоджених дій, концентрації)

Крім того, планується ввести в конкурентне законодавство поняття малозначності порушення, яке забезпечить органам АМКУ право на відмову в розслідуванні, а також закриття справ щодо діянь, які мають формальні ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, але відчутно не впливають на конкуренцію на ринку

Документом передбачається підвищення максимального розміру штрафів, які можуть накладатися органами АМКУ.

Також планується удосконалити порядок примусового стягнення штрафів, накладених комітетом за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, Рада удосконалила процедури контролю за концентрацією суб'єктів господарювання.