ua en ru

Рада планує змінити Митний кодекс для узгодження із законом про ринок газу

Рада планує змінити Митний кодекс для узгодження із законом про ринок газу Фото: пленарне засідання Верховної Ради

Відповідний законопроект у першому читанні підтримали 230 нардепів

Верховна Рада України має намір узгодити норми Митного кодексу із законом "Про ринок природного газу". Відповідний проект закону №3074 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу" в першому читанні підтримали 230 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою прийняття акта є усунення перешкод для здійснення операцій заміщення природного газу (бекхол) шляхом внесення відповідних змін до Митного кодексу України.

Так, відповідним законопроектом пропонується внести два доповнення до Митного кодексу.

У статті 4 "Визначення основних термінів і понять" може з'явитися пункт 12-1: "заміщення природного газу (бекхол) - операція, пов'язана з особливостями функціонування газотранспортних систем України та сусідніх держав, при якій прийом-передача природного газу здійснюється без його фізичного переміщення трубопровідним транспортом через митний кордон України шляхом документального оформлення зустрічних потоків".

А статтю 232 "Порядок і строки митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом і лініями електропередачі" має доповнити пункт 2: "При здійсненні заміщення природного газу (бекхола) митне оформлення частини природного газу, яка заміщується, підлягає декларуванню органами доходів і зборів для вільного обігу на митній території України та/або транзиту через територію України на підставі документів, що засвідчують оформлення зустрічних потоків (бекхолу)".

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада внесла до Податкового кодексу зміни для узгодження з законом про ринок газу.