ua en ru

Рада планує впровадити стратегічну екологічну оцінку

Рада планує впровадити стратегічну екологічну оцінку Фото: Верховна Рада України

За документ з другого разу проголосували 239 депутатів

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу законопроект №3259 "Про
стратегічну екологічну оцінку". За документ з другого разу проголосували 239 депутатів ВР (спочатку 215 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документ розроблено на виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони на 2014-2017 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів.


Зазначається, що в Україні відсутні механізми урахування екологічних міркувань при розробці та прийнятті проектів документів державного планування.

Підкреслюється, що впровадження стратегічної екологічної оцінки дозволятиме здійснити таку оцінку до прийняття рішення про затвердження документів державного планування відповідно до вимог Директиви 2001/24/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 27 червня 2001 про оцінку наслідків окремих планів та програм для довкілля.


Так, метою законопроекту є встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторингу впливу виконання документа державного планування на довкілля.

Законопроектом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін до деяких законодавчих актів спрямованих для забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час планування суспільного розвитку та господарської діяльності із врахуванням пріоритетності факторів впливу на довкілля, в тому числі здоров’я населення, та забезпечення сталості екосистем у процесі прийняття стратегічних рішень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада планує допустити громадськість до прийняття важливих для екології рішень.