ua en ru

Рада планує встановити мораторій на стягнення заборгованості з "Чорноморнафтогазу"

Рада планує встановити мораторій на стягнення заборгованості з "Чорноморнафтогазу" Фото: Верховна Рада України

Проект очікує на друге читання

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5370 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасової окупації території України". За документ проголосували 240 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що нардепи голосували за прийняття проекту в цілому, однак цю пропозицію підтримали лише 203 депутата при 226 мінімально необхідних.

Так, законопроектом пропонується встановити мораторій на стягнення заборгованості з товариства.

Підкреслимо, що документом спочатку пропонувалося встановити мораторій до 1 січня 2019 року. Потім у залі прозвучала пропозиція змінити формулювання, а саме, передбачити дію мораторію до терміну завершення окупації Криму. Остаточне рішення про встановлення рядок буде прийнято в ході підготовки законопроекту до другого читання.

Планується встановити, що протягом дії мораторію підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, що підлягають виконанню в порядку, встановленим законом "Про виконавче провадження", а також передбачені законодавством заходи по виконанню рішень, які здійснюються органами доходів і зборів, банками та іншими фінансовими установами Також підлягають зняттю накладені раніше арешти на рухоме майно товариства.

Пропонується дію закону також поширити на виконавчі провадження, відкриті до набрання чинності з метою їх зупинки і розблокування роботи товариства.

Також проектом пропонується встановити, що спеціальні дозволи на користування надрами, надані товариством на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території, строк дії яких закінчився у період тимчасової окупації, вважати продовженими на період тимчасової окупації.

Нагадаємо, одеський суд заочно заарештував чотири бурові установки "Чорноморнафтогазу" в Криму.