ua en ru

Рада планує удосконалити механізм фінансування поводження з радіоактивними відходами

Рада планує удосконалити механізм фінансування поводження з радіоактивними відходами Фото: ВРУ

За документ проголосували 226 парламентарів

Верховна рада України підтримала за основу законопроект №6435 "Про внесення змін до статті 4 закону "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами". За документ проголосували 226 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Підкреслимо, що профільний комітет наполягав на тому, щоб проект голосувався в цілому, однак спікер ВР Андрій Парубій поставив законопроект на голосування лише за основу, обґрунтувавши таку позицію тим, що прийняття документу в цілому не знайде підтримки у сесійній залі. Однак голосування в цілому було проведено, його підтримав лише 201 нардеп.

"Аналіз передового досвіду розвинених країн показує, що необхідними передумовами економічно ефективного функціонування системи поводження з радіоактивними відходами є впровадження дієвого механізму фінансування майбутніх витрат на захоронення радіоактивних відходів шляхом резервування і накопичення коштів у фонді поводження з радіоактивними відходами за рахунок внесків виробників радіоактивних відходів і цільового їх використання. Такі фонди створено у Швеції, Японії, США, Іспанії, Канаді тощо", - зазначають автори законопроекту.

Так, метою прийняття законопроекту є відновлення накопичувального статусу Державного фонду поводження з РАВ для розбудови необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об’єктів для поводження з РАВ на сучасному рівні.

Зокрема, законопроект визначає правові, економічні та організаційні засади системи фінансування поводження з радіоактивними відходами, статус державного фонду поводження із зазначеними радіоактивними відходами, порядок використання коштів цього фонду і регулює відносини, пов'язані з функціонуванням такої системи фінансування з урахуванням інтересів суспільства, мінімізації витрат у цій сфері діяльності, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та фінансового тягаря, пов’язаного з поводженням з радіоактивними відходами, на майбутні покоління.

Підкреслюється, що фонд створюється з метою концентрації коштів і цільового фінансування заходів поводження з радіоактивними відходами. Розмір надходжень і відрахувань коштів до фонду залишається незмінним, як встановлено Податковим кодексом України.

Реалізація проекту не потребує додаткового фінансування з державного бюджету.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через Чорнобильську аварію радіаційного ураження зазнало 10% території України.